keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Alapuiden vaihtoa

Alapuiden vaihtoa


Viimepäivät ovat olleet täynnä touhua. Remonttimiesten saapuminen tuo lisää ajateltavaa. Vaikka kuinka etukäteen yrittää miettiä että kaikki tarvittava olisi valmiina, ei niin kuitenkaan ole. Onneksi on mahdollisuus kesken työpäivän hakea jos jotain puuttuu. Minä nyt periaatteessa tässä olenkin vapaana, hoitelen lasten asiat ( niitä onkin ollut - hammaslääkäriä, koululääkärin tarkastusta, vanhempainvartteja yms.), muonituksen sekä yritän pitää yleistä järjestystä yllä. :)


Viikonlopun aikana mies sai kaivettua ja asennettua viemäriputket. Nyt on siis yläkerran pönttö käytettävissä, tosin vettä ei vielä tule kuin kantamalla (putkimiestä odotellessa). Mukava on näinkin, koska ei tarvitse yöllä lähteä ulkokautta kiertämään toiseen vessaan. Kalusteet on asennettu, kunhan putkimies on käynyt, laitan kuvia. Alla kuva peilistä, jonka teetin vanhasta ikkunasta. Etsin ikkunaa pitkään, koska halusin oikeasti vanhan, en mitään uutta vanhannäköistä. Etsinnän haastavuutta lisäsi rajattu koko, ensin näin pientä ruutua ei meinannut löytää mistään. Teetin peilin paikallisessa yrityksessä. 


Tässä kuvaa pienemmästä kamarista. Pahoittelen kuvien laatua, ovat vähän epätarkkoja. Tässä näkyy vielä kuinka seinistä on tippunut puruja. Remonttimiehet laittoivat alakauttaa ekovillasta tehtyjä suikaleita ja laudan tukkeeksi, ettei ihan kaikki purut valahtaisi alas. Joudutaan kyllä puhaltamaan seiniin lisää eristettä, mutta se tehdään samalla kun lattiaan puhallus. 




 Kaikki alapuut ovat vaihtokunnossa. Vain pieni pätkä oli kohtuullisen hyvää, mutta samalla vaihdetaan sekin, kun kaikki muutkin. Alapuu on siis tuo joka on suoraan perustuksen päällä. Minua ihmetytti kuinka tuo oikein onnistuu, mutta hyvin se näyttää sujuvan, kun on osaavat miehet tekemässä! Keittiön ikkunaseinään on jo vaihdettu, seuraavaa seinää mennään tänään.  



 Tässä kuvassa keittiötä, oikealla näkuu jo vaihdettu alapuu, peräseinällä seinän pätkä ilman alapuuta..


Tässä näkyy olohuoneen puolelta yksi alimmista ja suurimmista kannatinpuista. Lahoa, vai mitä?


Tästä kuvasta taas näkyy, kuinka kannatinpuu on painunut. Ei ihme, että lattiat viettivät piippuun päin! 


Kissamme on loukannut jossain toisen etutassun ja kävelee nyt kolmella jalalla. On aika vaikeaa yrittää pitää sitä sisällä, se kun on tottunut jahtaamaan hiiriä ulkona kaiket päivät. Parempi kuitenkin jos nyt lepäisi vähän tuolla saunan lauteilla.. Sinne kuuluu vähiten remontista aiheutuvat äänet.



Nuorin lapsista on aina ollut kova nukkumaan, ja usein jos häntä joudutaan komentamaan jostain, hän suuttuu ja menee johonkin mököttämään, ja lopulta nukahtaa. Pakko laittaa kuva viimeisimmästä mökötyspaikasta, jossa päiväunet maistuivat pari tuntia!



torstai 24. lokakuuta 2013

Purua ilmassa!

Purua ilmassa!

Viime päivinä on tuntunut, että joka asia haraa vastaan, mikään ei mene niinkuin pitäisi. Syysloma saatiin vietettyä, käytiin lasten kanssa uimassa ja Tampereella Särkänniemessä. Samalla reissulla "poikettiin" Ikeassa ja tilattiin keittiö. Keittiö saapuu maahan 18.12. ja siitä muutaman päivän sisällä meille. Toivottavasti on joku paikka sitten mihin voimme kaikki 129 laatikkoa kantaa! 

Olin kuunnellut pyykkikoneen ääntä ja ihmetellyt sen pitävän suurempaa ääntä kuin aiemmin. Kone on vasta 3,5 vuotta vanha, joten en ihan näin äkkiä odottanut tällaista. Mies kuulosteli ja sanoi että laakerit ne on sökönä.. Harmitti tosi paljon! Takuuaika mennyt juuri umpeen, ja korjaus tulisi maksamaan melkein uuden koneen hinnan. Mutta, onneksi on kätevä ja osaava mies, joka jaksoi kaiken muun keskellä alkaa purkaa konetta! Minä hain varaosat Forssasta ja niin saatiin kone toimimaan. Oli sellainen päivä, että väkisin sai tehdä, kun ei millään olisi jaksanut. Mutta kiitos, nyt saamme taas puhdasta pyykkiä :)

Imuauto tilattiin meille tiistaiksi 22.10. Tilauksessa oli tarkat ehdot, jotka piti hyväksyä sähköpostilla. Ehtoihin kuului mm. 400€ sakko, mikäli me perumme työn tilauksen. Työn arvioidut kulut olivat n. 2000€, sisältäen auton, laitteen, yhden työmiehen ja kilometrikorvaukset. Lisäksi mieheni varasi kyseisen päivän töistä vapaaksi, että ei kahta miestä tarvitse palkata puruja imemään. 
Maanantaina klo 16 jälkeen tuli tekstiviesti: "Emme valitettavasti ehdi kohteeseenne huomenna." Jahas, siinä kohtaa meinas pelihousut revetä, ja jotain muutakin. Kaikki loppuviikon suunnitelmat menevät sekaisin, eihän tämä onnistu! Mikäään sovituista hommista ei onnistu, tasoitemiehen pitää tulla keskiviikkona, rakennusmiehet torstaina. Purut on saatava pois tiistaina! Eikä mieskään voi miten tahansa olla töistä pois, asiakkaita riittää joka päivälle, eikä niitä voi alkaa siirrellä.. 
Kiukkuinen puhelu. Syy heidän perumiseensa oli se, että tiistaiksi ei ollut vapaana turvallisuuskoulutuksen saanutta miestä. He sanoivat yrittävänsä saada työmiehen jostain kauempaa.. Okei, sitten vedettin henkeä.. Kauempaa?? Eli kilometrikorvaukset olisivat vähintään tuplaantuneet.. Sitten he alkoivat empiä sitäkin, että saisiko puruja imettyä päivässä. Kuulemma voisi mennä kaksikin päivää. Siinä vaiheessa vihellettiin peli poikki. Saatiin selitettyä, että näin ei voi toimia, jos jotain sovitaan, se pitää olla sovittu. Emme voi joustaa tässä asiassa, joten parempi ettei teiltä lähetetä ketään meille, ei minään päivänä. Kiitos ja kuulemiin.

Sitten mies soitti paikalliseen konevuokrausyritykseen, että sattuisiko heillä olemaan sellaista imuria. Ja tottakai heiltä löytyy, tiistai-iltapäivällä vapautuu. Kävipä helposti, miksei heti oltu ajateltu tuota yritystä?? Koneen vuokra 90€/vrk.. Wuhuu, mehän säästimme lapin lomamatkan verran rahaa!


Kone laitettiin traktorin kauhaan ikkunan alle, ja siitä putki peräkärryyn. Imurin letku ikkunasta sisään ja eikun imemään! Sehän oli hauskaa. Tässä ensin keittiöstä.


Koko talon tyhjentämiseen meni n. 8 tuntia aikaa. Siitä lähes puolet mies teki yksin, loput ajasta minä olin auttamassa. Purut oli aika tiiviisti, ja hangolla sai vähän pöyhiä niin imeminen sujui helpommin.

Paljastuihan alta vaikka mitä..... Yllätyksiä ei sinänsä, kaikki mitä vastaan tuli, oli odotettavissa. Keittiön lattia oli kohtuu hyvä, mutta talon eteläpääty, jossa on siis olohuone ja eteinen, oli huono. Aivan lahoa kaikki. Olohuoneesta laudanpätkät putoili sitä mukaa kun vähän koski imurilla, osa oli pudonnut varmaan jo aiemmin.  Kannatinpuu aivan pehmeä. Lisäksi seinissä olevat alimmat hirret ovat vaihtokunnossa. Eteisen puolella lattia oli myös huono, lisäksi siellä kannatinpuissa oli vähän hometta. Mutta niinkuin totesin, mikään näistä ei ollut yllätys. Terveisiä vaan äidille, kyllä nenäsi toimii! ;)

Purukerroksen alla oli sammalta, sitäkin siinä mietti, että kuka ne on kerännyt.. Ja niin mieletön määrä! Sammalten alla oli sanomalehtiä. Vanhin lehti oli Suomen Kuvalehti vuodelta 1918. Siinä on juttuja sotilaista, heidän kirjeitä kotiväelle, sitten on ilmakuva Helsingistä. Siinä oli myöskin pariisittaren neuvoja pukeutumiseen. Kahvia voi juoda ilman sokeria ja leipä - mikäli sitä on - kelpaa kyllä ilman voitakin, mutta "mahdotonta on esiintyä epämuodikkaasti puettuna." 
Tässä pieni pätkä lisää:
" Mutta mitä tehdä, kun kaikki on niin kallista. Täytyy olla kekseliäs, sanoo pariisitar, täytyy koettaa saada vähällä paljon aikaan. Ja hän jatkaa, käsitelkäämme pukuamme kuin taustaa, jota elävöitämme ja kohotamme esim. käyttämällä erilaisia kauluksia, kalvosimia y.m.s. Kas siinä taiteellisen pukeutumisen suuri salaisuus. Kun nainen suunnitellessaan pukuansa käyttää kaiken kauneus- ja tyylitajuntansa kaula-aukon ja kalvosimien sommitteluun, on hän oppinut hyvin paljon. Tätä älköön unohdettako."
Puruja ei saatu tyhjennettyä tiistaina. Eikä tasoitemies tullut keskiviikkona, eikä remonttimiehet tänään. Maanantaina sitten. Sade ja tuuli tuiskasivat puruja pihalla joka paikkaan, aika lohduttomalta näyttää lyhdyt ja kanervat, talon ikkunoista tuskin näkyy läpi. Pihassa on kiva pieni pururadan alku, ja siitähän ne purut kivasti kulkeutuu kenkien mukana sisään. Mutta me selvisimme purujen tyhjentämisestä ilman turvallisuuskoulutusta!










sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Seisokki on ohi!

Seisokki on ohi!




Aikaa meni, tarpeelliseen ja tarpeettomaan, pari viikkoa. Välillä jotain pientä ehdittiin remontin hyväksi tehdä, mutta kun pitää vähän väliä johonkin mennä, ei paljoa saa aikaiseksi. Joskus kaikki menot ja tekemiset vain sattuu samaan sumaan, minkäs teet.
 Saatiin sentään tällä viikolla keittiösuunnitelma valmiiksi! Tilaus lähtee torstaina, kun ehdimme ajella Ikeaan. Menneellä viikolla tuli pieni ikävä yllätys. Kaivojen tyhjentäjä kävi ja totesi, että jossain on putki tukossa.. Eihän siinä auttanut muu kuin kutsua kaivuri ja ottaa selville missä mättää. Nyt on pihassa sitten kiva monttu, onneksi sentään kukkapenkit säilyivät! Tänään mies sai uuden putken paikoilleen, joten homma hoidossa.


Olen pikkuhiljaa purkanut keittiötä, mitä olen ehtinyt. Keittiön lattiassa oli kaksi kerrosta muovimattoa, paksu kovalevy ja alla lautalattia. Olimme kokoajan olleet siinä uskossa, että lattia on punaruskea, mutta se olikin maalattu harmaaksi! Ja mukava yllätys oli myös se, ettei sitä oltu kitattu!

Viimeiset kaapit keittiöstä saatiin irti lauantaina, jolloin myös ensimmäinen talkoolainen saatiin avuksi! Päivästä tulikin tehokas. Miehet saivat purettua pienemmän kamarin lattian loppuun. Keittiöstä kannettiin loput romppeet pois ja sitten saatiin lattiasta loput kovalevytkin pois. Tiskipöydän takaa ei löytynytkään muutakuin pari tummunutta lautaa, luulimme että kosteutta siellä olisi ollut enemmän. Hyvä näin!


Tahti oli kova, toinen miehistä otti lautoja irti ja toinen irrotti niistä naulat. Nyt keittiö näyttää tältä! Pakko oli vielä tehdä kulkusilta elintasosiiven ovelta eteiseen, kun vielä päästään helposti sitä kautta kulkemaan ylös. Seinissä on vielä vähän levyjä ja muurin päällä olevat rappauksetkin pitää poistaa.. Onhan siinä vielä hommaa.


Tässä kuva pienen kamarin nurkasta. Vasemmalla keittiö ja oikealla olohuone. Lattialaudatkin pitäisi kantaa navettaan säilöön, voi sitten niitä mennä rapsuttelemaan kun on ylimääräistä aikaa...



Itselläni meni lauantai kuskatessa lapsia ja tehdessä ruokaa. Sain kuitenkin yläkerran vessan tapetoitua. Siinä on vielä pientä fiksaamista ja kalusteiden asentamista/tekemistä, joten kuva valmiista vessasta sitten joskus.


 Ensi viikolla taloon pitäisi saada sähkö- ja putkimies käymään ja selvittää mistä se purujen imijä oikein löytyisi. 
Tämä päivä päättyi mukavasti ulkoiluun, puolet pihasta on nyt haravoitu.. Lapsetkin totesivat, että äiti piti haravointikoulua. Hyvä tästä on syysloma aloittaa!





keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Syystöitä

Syystöitä


Tänään oli ensimmäinen selkeä pakkasaamu! Ihanaa! Vaahtera alkoi heti pudottamaan lehtiä oikein urakalla. Nyt onkin lapsille kivaa puuhaa! Jättimäisiin kasoihin on kiva hyppiä!


Remontti on ollut seisokissa viime viikon lopusta saakka. Aika on kulunut pellolla salaojituksen parissa. Ensin piti etsiä vanhat salaojien paikat, jotta voitiin merkata uudet. Kyllä siinä muutaman kerran sai piikittää, vanhoihin karttoihin kun ei oikein voinut luottaa! Maa on vielä niin armottoman kuivaa, joten vesi oli tarpeen että edes jotenkin olisi helpompaa. Minäkin jouduin traktorin rattiin! Hauskaahan se on nyt kun sen oppi! Ja helpottaa monessa asiassa.. Nyt voin itse kuskata pellolle polttopaikalle rakennusjätteitäkin, ei tarvitse aina miestä hoputtaa :) 
Salaojitus on sujunut hyvin, aikataulusta ollaan jopa edellä! Jospa työ sitten palkittaisiin paremmalla sadolla tulevina vuosina... 


Sunnuntaina tein järjestelin paikkoja sisällä ja samalla siivosin. Aloitin yläkerrasta. Pojan huone piti siivota, että saatiin tytön sänky vietyä sinne. Hyvinhän se mahtui, ja leikkitilaa on huoneen toisessa päässä vielä ihan riittämiin!


Sitten piti siivota tytön huone ja siirtää meidän sänky sinne. Mukava on ollut tuossa huoneessa nukkua, ei kuulu mitkään metelit ja tuo tapetti on minusta niin ihana! Lopuksi sitten alakerrassa meidän makuuhuoneesta tehtiin väliaikainen olohuone ja siitäkin tuli oikein kodikas. Mukava tässä on nyt remonttia tehdä, kun käytössä olevat pienet tilat ollaan saatu toimiviksi! Tosin vielä pääsemme kulkemaan elintasosiivestä  yläkertaan sisäkautta. Kohta joudumme sulkemaan keittiön ja elintasosiiven välisen oven kokonaan. 
Sitten saakin hammasta purra pakkasaamuina, kun juoksee yöpuvussa alakertaan vaihtamaan vaatteita!


Vähän olen keittiötä saanut purettua, laatat ja jotain seinäpintoja. Katosta poistin myöskin levyt, ja nupinauloja irrottelin viisi tuntia! Ne olivat niin syvälle hakattu, että sivuleikkurilla niitä sieltä nitkuttelin ensin ulospäin. Sitten vasta vasaralla sai ne pois. 


Tänään on puutarhatöiden vuoro. Ihanainen anoppi on käynyt harrastelemassa täällä ja tehnyt syystyöt kukkapenkeille. Tänään olisi vuorossa hernepensasaidan leikkuu ja ehkä vähän haravointia. Tosin päätin omenapuiden lehdille näyttää ruohonleikkuria... Katsotaan sitten keväällä kannattiko jättää haravoimatta!