torstai 24. lokakuuta 2013

Purua ilmassa!

Purua ilmassa!

Viime päivinä on tuntunut, että joka asia haraa vastaan, mikään ei mene niinkuin pitäisi. Syysloma saatiin vietettyä, käytiin lasten kanssa uimassa ja Tampereella Särkänniemessä. Samalla reissulla "poikettiin" Ikeassa ja tilattiin keittiö. Keittiö saapuu maahan 18.12. ja siitä muutaman päivän sisällä meille. Toivottavasti on joku paikka sitten mihin voimme kaikki 129 laatikkoa kantaa! 

Olin kuunnellut pyykkikoneen ääntä ja ihmetellyt sen pitävän suurempaa ääntä kuin aiemmin. Kone on vasta 3,5 vuotta vanha, joten en ihan näin äkkiä odottanut tällaista. Mies kuulosteli ja sanoi että laakerit ne on sökönä.. Harmitti tosi paljon! Takuuaika mennyt juuri umpeen, ja korjaus tulisi maksamaan melkein uuden koneen hinnan. Mutta, onneksi on kätevä ja osaava mies, joka jaksoi kaiken muun keskellä alkaa purkaa konetta! Minä hain varaosat Forssasta ja niin saatiin kone toimimaan. Oli sellainen päivä, että väkisin sai tehdä, kun ei millään olisi jaksanut. Mutta kiitos, nyt saamme taas puhdasta pyykkiä :)

Imuauto tilattiin meille tiistaiksi 22.10. Tilauksessa oli tarkat ehdot, jotka piti hyväksyä sähköpostilla. Ehtoihin kuului mm. 400€ sakko, mikäli me perumme työn tilauksen. Työn arvioidut kulut olivat n. 2000€, sisältäen auton, laitteen, yhden työmiehen ja kilometrikorvaukset. Lisäksi mieheni varasi kyseisen päivän töistä vapaaksi, että ei kahta miestä tarvitse palkata puruja imemään. 
Maanantaina klo 16 jälkeen tuli tekstiviesti: "Emme valitettavasti ehdi kohteeseenne huomenna." Jahas, siinä kohtaa meinas pelihousut revetä, ja jotain muutakin. Kaikki loppuviikon suunnitelmat menevät sekaisin, eihän tämä onnistu! Mikäään sovituista hommista ei onnistu, tasoitemiehen pitää tulla keskiviikkona, rakennusmiehet torstaina. Purut on saatava pois tiistaina! Eikä mieskään voi miten tahansa olla töistä pois, asiakkaita riittää joka päivälle, eikä niitä voi alkaa siirrellä.. 
Kiukkuinen puhelu. Syy heidän perumiseensa oli se, että tiistaiksi ei ollut vapaana turvallisuuskoulutuksen saanutta miestä. He sanoivat yrittävänsä saada työmiehen jostain kauempaa.. Okei, sitten vedettin henkeä.. Kauempaa?? Eli kilometrikorvaukset olisivat vähintään tuplaantuneet.. Sitten he alkoivat empiä sitäkin, että saisiko puruja imettyä päivässä. Kuulemma voisi mennä kaksikin päivää. Siinä vaiheessa vihellettiin peli poikki. Saatiin selitettyä, että näin ei voi toimia, jos jotain sovitaan, se pitää olla sovittu. Emme voi joustaa tässä asiassa, joten parempi ettei teiltä lähetetä ketään meille, ei minään päivänä. Kiitos ja kuulemiin.

Sitten mies soitti paikalliseen konevuokrausyritykseen, että sattuisiko heillä olemaan sellaista imuria. Ja tottakai heiltä löytyy, tiistai-iltapäivällä vapautuu. Kävipä helposti, miksei heti oltu ajateltu tuota yritystä?? Koneen vuokra 90€/vrk.. Wuhuu, mehän säästimme lapin lomamatkan verran rahaa!


Kone laitettiin traktorin kauhaan ikkunan alle, ja siitä putki peräkärryyn. Imurin letku ikkunasta sisään ja eikun imemään! Sehän oli hauskaa. Tässä ensin keittiöstä.


Koko talon tyhjentämiseen meni n. 8 tuntia aikaa. Siitä lähes puolet mies teki yksin, loput ajasta minä olin auttamassa. Purut oli aika tiiviisti, ja hangolla sai vähän pöyhiä niin imeminen sujui helpommin.

Paljastuihan alta vaikka mitä..... Yllätyksiä ei sinänsä, kaikki mitä vastaan tuli, oli odotettavissa. Keittiön lattia oli kohtuu hyvä, mutta talon eteläpääty, jossa on siis olohuone ja eteinen, oli huono. Aivan lahoa kaikki. Olohuoneesta laudanpätkät putoili sitä mukaa kun vähän koski imurilla, osa oli pudonnut varmaan jo aiemmin.  Kannatinpuu aivan pehmeä. Lisäksi seinissä olevat alimmat hirret ovat vaihtokunnossa. Eteisen puolella lattia oli myös huono, lisäksi siellä kannatinpuissa oli vähän hometta. Mutta niinkuin totesin, mikään näistä ei ollut yllätys. Terveisiä vaan äidille, kyllä nenäsi toimii! ;)

Purukerroksen alla oli sammalta, sitäkin siinä mietti, että kuka ne on kerännyt.. Ja niin mieletön määrä! Sammalten alla oli sanomalehtiä. Vanhin lehti oli Suomen Kuvalehti vuodelta 1918. Siinä on juttuja sotilaista, heidän kirjeitä kotiväelle, sitten on ilmakuva Helsingistä. Siinä oli myöskin pariisittaren neuvoja pukeutumiseen. Kahvia voi juoda ilman sokeria ja leipä - mikäli sitä on - kelpaa kyllä ilman voitakin, mutta "mahdotonta on esiintyä epämuodikkaasti puettuna." 
Tässä pieni pätkä lisää:
" Mutta mitä tehdä, kun kaikki on niin kallista. Täytyy olla kekseliäs, sanoo pariisitar, täytyy koettaa saada vähällä paljon aikaan. Ja hän jatkaa, käsitelkäämme pukuamme kuin taustaa, jota elävöitämme ja kohotamme esim. käyttämällä erilaisia kauluksia, kalvosimia y.m.s. Kas siinä taiteellisen pukeutumisen suuri salaisuus. Kun nainen suunnitellessaan pukuansa käyttää kaiken kauneus- ja tyylitajuntansa kaula-aukon ja kalvosimien sommitteluun, on hän oppinut hyvin paljon. Tätä älköön unohdettako."
Puruja ei saatu tyhjennettyä tiistaina. Eikä tasoitemies tullut keskiviikkona, eikä remonttimiehet tänään. Maanantaina sitten. Sade ja tuuli tuiskasivat puruja pihalla joka paikkaan, aika lohduttomalta näyttää lyhdyt ja kanervat, talon ikkunoista tuskin näkyy läpi. Pihassa on kiva pieni pururadan alku, ja siitähän ne purut kivasti kulkeutuu kenkien mukana sisään. Mutta me selvisimme purujen tyhjentämisestä ilman turvallisuuskoulutusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti